Tisdag 29 Juli Dag med Underhåll och reparation men oj vad det ser bra ut till kvällskvisten

Ingen direkt bra start på dagen. Klockan 5 så gick en av nockarna på hjulaxeln av så vi var tvugna att stanna och dämma hyttan. I samband med omstarten kl 9 så gick vi in och rensade i stället. Vi fick inte bort allt så vi ska in igen senare men tyvärr så gick samma nock sönder igen så nu står vi för reparation igen. Det är ingen fara på taket för masugnen är igentäppt och står och håller värmen. Vi ska strax in igen för att rensa färdigt i stället.

När vi sedan går igång ska vi ta som vana att gå in och kroka ut det som hamnar under forman. Det gör att nedkommande varm smälta kan rinna ner i stället och värmer på.

Mer kommer....

nu kommer mera...
Dagen har varit fyllt med reparationer. Vi har stått med ugnen från kl 5 i morse och fram till 17 på eftermiddagen. Förmiddagsskiftet fick först fixa en av nockarna för att sedan få göra om det igen när den gick sönder igen. När det var klart så gick en lyftare av så det var bara att göra en till. Hyttdrängarna såg lite slitna ut vid skiftbytet.

Eftermidddagen har däremot sett ganska bra ut. Vi kunde starta 17 och rensade upp henna ordenliget innan start. Det var som vanligt metallklumpar som "nästan" smält och slagg runt kolbitar. Jag och Ralf bestämde oss för att testa en sak så vi tog och flyttade in damstenen ca 40 cm vilket minskade stället med stoelksorsdningen 40%. Det visade sig ge ett fantastisk resultat....... på mindre än 3 timmar så var det så att det fanns smälta i stället (små mängder för vi visade nattskiftet hur det nya stället såg ut) men det var ia alla fall smälta.. Detta trots att vi stått stilla med ugnen i 12 timmar. Det ska bli spännande att se hur det ser ut i morgon bitti.

Bilder kommer i morgon och förhoppningsvis en tappning.... en riktig tappning (bara inte Anders kör en under natten!!!)

Sov gott så hörs vi i morgon.

Masmäster

Måndag 28 Juli. Varmt men inte tillräckligt

Mer kommer senare ....

Söndag 27 Juli. Andra dagen och rejäl värme på hyttbacken

I går uppmätte vi 31 grader i luften i Norberg. Det kopplat med en masugn så kändes det i kroppen på lördag bkväll. En dusch satt inte helt fel på kvällen. Nu är det söndag och en ny varm dag väntar.


PÅ natten gick nattskiftet in och rensade ut stället på lite aska, lerrester och annat smått och gott. Vi förbereder för den första smältan som borde vara nere under förmiddagen. Allt går så lugnt och fint så vi börjar förbereda en sandbädd för allt järn som ska rinna ut???!!!. Masugnen driver på i samma tempo som i går dvs vi får göra en ny uppsättning efter 1,5-2 timmar.

Kl 9 får vi första smältan i formnivå, det betyder att malmen går ca 2 uppsättningar före träkolet vilket är ganska normalt. Malmbitarna har tendensen att "rinna" igenom kolbädden lite snabbare. Nu ska vi få smältan att rinna ner i stället så går värmningen av stället bättre.

PÅ eftermidagen kl 15 så går vi in och gör en stor rensning. Det sitter en storklump under forman som består av både stelnad metall och ite fast bitar. När det svalant kapar vi den för att se hur det ser ut och det är ren metall till största delen. Reduktionen fungerar!!! Långa gångtider är bra. 

Under dagen fortsätter vi på samma spår. En man i forman för att se till att bläster styrs in på rätt sätt och att bildad smälta rinner in i ugnen. Vi ökar blästern något (upp till 2200 liter per minut) för att få mer värme och tryck men det ser ut att vara svårare att få ut gas via utslagsbröstet innan ugnen är varmare.

Fortsatt optimism trots att det inte flyter hela vägen ner i stället.. men det ser bättre och bättre ut.

/Bosse



 

Lördag 26 Juli. Nu är vi igång.

Nu är det dags för den första uppdateringen av försöket på nätet. Vi fick vårt internetuppkoppling igår så jag sätter mig ner nu på morgonen och skriver ner lite. Jag har inte heller några bilder (min kamera vill inte fungera som jag vill att den ska göra).

Nåväl här kommer lite kommentarer om försöket hittills.

Lördag 26 juli.

Jag och Janne (första hyttdrängen i försöket) startade försket med lite sovmorgon. I stället för 06:00 bestämde vi oss för 08:00 (vi har ju inga hyttdrängar att lösa av. Det som var att göra innan start var att dra igång vattenhjulet, koppla in bälgarna och montera dit tättorna. Sedan öppnade vi i tapphålet för att rensa ut kolaska från förvärmningen och se om det kommit ner något från schaktet under förvärmningen. Det såg riktigt bra ut. Nu var det bara att ta bort lerpluggen ur forman och sedan göra i ordning en nu lerforma. Kl 10:35 var vi klara och satte bläster på hyttan. Det såg riktigt bra ut. Vi fick räkna lite på blästermängderna men kom slutligen fram till att vi körde lugnt och fint med ca 1600 liter i minuten. Vi börjar där för att sedan öka senare under försöket.

Resten av förmiddagen så blåste vi på och såg hur effekten av olika inställningar av tättorna påverkade värmen. Vi kunde också följa hur snabbt vi förbrukade träkolet. Det är viktigt att vet så att vi får en uppfattning hur fort malmen senare kommer att gå igen schaktet. Det visade sig att vå ommurning hade haft effekten att vi inte fick in lika mycket läckluft i schaktet för med hyfsad bläster så hade vi 1,5-2 timmar mellan uppsättningarna. Det innebär att omloppstiden ligger mellan 20-24 timmar vilket är helt perfekt. Malmen kommer att få god tid på sig att reduceras i schaktet på sin väg ner till forman och stället.

På eftermiddagen kl 16:35 så var det så dags. Vi la på den första malmen (4 kg Dannemora och 1 kg Bojmoss på en kolmängd på drygt 180 liter... det motsvarar storleksordninge 50 kubik träkol per ton tackjärn). Den borde vara nere i formnivå i morgon klockan 12 i morgon på dan.

Allt går lungt och fint och vi är väldigt optimistiska. Ska pröva med lite mer bläster för att få ut gas ur utslagsbröstet. 

Under dagen så gjorde Eva och Göran igång en rostbädd så nu har vi Dannemora för några dagar. Nästa all Bojmoss bokas så att även det finns så det räcker ett antal dagar.

Det ser bra ut!!!

/Masmästarn.

Nu var det tänt del 2.....

Det blev en lång fika i går för vi fick besök hemma och man måste var lite social också...


Vad det gäller helgen så tände vi som sagt var ugnen. Vi fyllde på 2,2 kubikmeter träkol från forman och upp till masugnskransen. Det motsvarar ca 290 kg träkol. I och med detta så har vi bestämt storleken på uppsättningarna. Vi kommer att köra med en uppsättningsstolek på 180 liter dvs 3 kolsäckar. Till det kommer vi att starta med lite drygt 5 kg malm för att sedan öka på efter något dygn eller två. Här får vi se hur det ser ut på söndag.

Det ryker på toppen...

Annat som vi tittade över var bälgarna och deras mått, tättorna är fixade och klara. Nu jobbar man med vattendammarna så vi har inte kunnat köra vatten i systemet (för att få träet att svälla ut och täta sig lite). Tyvärr så verkar det finnas lite vatten i systemet. Inget i bäckarna och ganska lite i dammen uppe vid Avestastugan. Det låter konstigt men jag hoppas på regn!!!

Nu får ugnen stå i lugn och ro under veckan. Janne får kolla till läget och fylla på med mer kol om det behövs men den nya murningen verkar ha gjort susen vad det gäller ofrivilliga luftinläckage. Den drev väldigt lite under det första dygnet.

Till er hyttdrängar så har jag en bra nyhet. Ni som jobbar som hyttdrängar kommer att få subventionerad lunch/middag via Visit Bergslagen. Ni/vi får köpa biljetter för 20-30 kr som vi får byta in mot lunch som lagas på hyttbacken. Det kommer att vara medeltidsinspirerad mat med rotsaker och kött/fisk så det låter perfekt. Om det är någon som vet att de vill köpa lunch och som har någon form av matallergi så kan ni alltid ta kontakt med Sofia Norling Visit Bergslagen/Nya Lapphyttan på telefonnummer 070-341 84 70 så hjälper hon till med det.

Nu ska jag iväg på paddling som uppladdning inför nästa vecka.

/Bosse

Nu är det tänt ...

Kommer precis hem från sista helgens förberedelser uppe i Norberg. Nu har vi fyllt ugnen med träkol och tänt den. Igår kväll kl 17:00 så fick vi fyr på veden i botten på stället så att kolet i nedre delen av ugnen tände. Efter att ha placerat ett rör för luftförsörjningen i utslagsbröstet så tätade vi dammen med tegel, lera och sand. Nästa gång vi öppnar är på lördag då vi kör igång.

I morse såg allt väldigt bra ut där kolen på toppen av ugnen var så varma att den reagerade med luften ovan ugnen. På med plåtar som sedan tätades med sand (små hål för gasutslapp så brinner inte kolen av för mycket på toppen).

Nu är det fika så jag återkommer senare med mera ......

/Bosse

Dags för förvärmning av ugnen .... det är snart dags att köra ....

I helgen, 19-20 juli, så kör vi den sista arbetshelgen innan själva försöket. Planen för helgen är att göra färdigt det sista av murningen av schaktet och forman. Sedan sätter vi lite ved i stället (upp till forman), fyller upp henne (en masugn är fortfarande en hon) med träkol. Vi ska försöka ha bra koll på hur mycket kol som vi fyllt på (antal säckar och vikten på kolet). När det är gjort så ska vi tända på veden i botten, täcka över utslagsbröstet förutom ett rör för lite luftinsläpp. Under natten mellan lördag och söndag brinner det sakta i botten på ugnen och träkolet i schaktet börjar värmas upp så att till slut så tänder rökgasen upp ur schaktet när den kommer i kontakt med luften. Då sätter vi igen toppen med plåtar. 

Från söndag och fram till nästa lördag så är det enda som behöver göras är att öppna röret en gång per dygn och sedan fylla på lite träkol varannan dag. Det är förvärmning av en masugn av denna typ.

Tanken är att först torka ut schakt och väggar för att sedan lungt och försiktigt börja värma upp väggarna så att de ska tåla den betydligt högre värme som kommer när vi startar bälgarna.

Annat att göra under helgen är att göra det sista på hyttbacken klar för försök. Fixa till en järnforma, ordna till bälgarna, kanske rosta mer Dannemora. Huvudfokus ligger dock i att starta förvärmningen.

Vi ses i helgen

/Bosse

  None
Snart så är det det dags...

Hur ska beskickningen se ut?

I år ska vi använda oss av två olika malmer för att få till slaggbildningen lite bättre. Den ena är Dannemoramalm, som är en järnmalm med hög järnhalt och som också innehåller karbonater och ganska höga halter av mangan (kemisk sammasättning visas längre ner). Dannemoramalmen påminner mycket om en av de malmer (Klackberg) som hittades på platsen för den ursprungliga Lapphyttan. Den andra malmen är en lokal malm från Bojmoss-fältet. Den har en lägre järnhalt och innehåller ganska stora mängder SiO2 så den balanserar den basiska Dannemoramalmen.

Med de beskickningsberäkningar som är gjorda visar att en blandning på 85% Dannemora och 15% Bojmoss tillsammans med storleksordningen 60 m3 träkol per ton tackjärn ger en slaggmängd på 600 kg per ton råjärn och en basicitet (B2 = %CaO/%SiO2) på 0,47. Det stämmer ganska bra med vad man hittat i de masugnsslagger vid utgrävningarna i Lapphyttan.

Vad det gäller bränsleförbrukningen för oss så kan man jämföra med hyttdrift på 1700-talet (Swedenborg). I uppstarten (första 3-4 dygnen) så låg man på ca 45 m3 träkol per ton tackjärn. När ugnen sedan var uppe i full fart (efter ca 14 dagar när ugnen var riktigt varm och god) gick det storleksordningen 10 m3 träkol per ton råjärn.

I vårt fall så är ugnen mindre vilket gör att värmeförlusterna är lite högre (per ton tackjärn) vilket gör att jag räknar med att vi startar på storleksordninge 60 m3 träkol per ton tackjärn och sedan får vi se vad vi kommer ner till innan försöket är slut. Målet i år är att först och främst få ut flytande järn så vi kan gjuta tackor av järnet.

Vad innebär detta praktiskt. Dels kommer detta att bestämma hur vi ska chargera masugnen. Exakt mängder träkol och malm bestäms för i samband med att vi "fyller ugnen", dvs när vi vet hur mycket kol vi kan fylla ugnen med. Då bestämmer vi storleken på varje koluppsättning. När vi vet volymen på den så vet vi också hur stor mängd malm vi ska chargera per uppsättning.

I utslagsbröstet så ger en beskickningsberäkning som den jag gjort en uppfattning om hur stora volymer vi kan förvänta oss vid en tappning. Om allt går som det ska så kommer vi kanske att tappa storleksordningen 100 kg järn. Det motsvarar ca 15 liter järn (ca 30 tackor á 3,5 kg). Till det kommer vi att producera storleksordningen 60 kg slagg vilket har en volym på ca 25 liter. Volymsmässigt tappar vi alltså mer slagg än järn.

Nu regnar det inte längre så nu ska jag ut och måla färdigt.... jag återkommer med mera.

/Masmästarn


.... färdigmålat för idag och middagen intagen så nu fortsätter jag lite mer om beskickningen....

Kemisk sammansättning på malmerna:
                        Dannemora              Bojmoss
Fe:                       50,4                         48
SiO2:                  11,9                          25
CaO:                     6,2                            1,7
MgO:                     5,5                            0,5
MnO:                     2,0                            0,1
P:                          0,02                          0,05

Dannemoramalmen är en magnetit, dvs järnet ligger i formen Fe3O4 medans Bojmoss är en hematit (Fe2O3). Båda malmerna ska rostas ordenligt men jag tror inte att vi kan rosta Dannemora så hårt att den omvandlas till hematit. För det krävs dels hög värme och ordentligt mer syre. När malmen är så stor (storleksordningen valnöt eller större) så krävs det en ordentlig tid i hör temperatur för att omvandla hela malmbiten till hematit. Den rostning som vi genomfört av Dannemoramalmen under en av arbetshelgerna lyckades bra men den pågick inte mer än storleksordningen 6 timmar så endast ytan hann nog omvandlas.



Dock är det så att bara det att vi värmer upp malmbitarna till storleksordningen 1000 grader gör att det bildas sprickor i malmkornet som underlättar för reduktionsgasen inne i masugnen att komma åt syret i malmen och det snabbar på metalliseringen i vårt kota masugnsschakt. I och med att Dannemora också innehåller en del karbonater som kalcineras, avger bundet CO2, gör att kornet blir porösare.

En tidig arbetshelg rostade vi Bojmossmalmen vilket gav en fascinerande effekt. Bojmoss är en hematit vilket syns genom att ett rött streck bildas om man "drar ett streck" med en annan sten. Det som förundrade mig var att malmen efter rostningen blev fullständigt röd. Ni kan se det i ett av malmbåsen uppe på lapphyttan. Rostad grov Bojmoss ligger i ett av facken där upp och det går inte att ta miste på vilken malm som är Bojmoss.

Två saker till angående beskickninge för i år och det är storleken på respektive material. Dannemora är redan orostad i rätt storlek för chargering dvs ca 10-30 mm (den fina storleken gör att det är lite problematisk att rosta den men vi har löst det med nogrann separering av olika malmlager). Bojmoss rostades i ganska grov storlek och måste bokas (hamras ner till storlek mellan 10-30 mm) innan uppsättning. Detta blir en sak för hyttdrängarna att utföra.

Den stora skillnade i år är faktiskt att vi har minskat storleken på träkolet. Förra året var bitarna större än 80 mm vilket ledde till att alla malmkorn snabbt ramlade rakt ner genom ugnen och de hann inte reduceras fullt ut. I år har vi minskat storleken till 30-80 mm och vi hoppas att detta gör att malm och träkol rör sig ner i schaktet med samma hastighet. Förhoppningsvis får vi en bättre reduktion av malmen.

Det var nog det mesta om beskickningen för idag. Jag återkommer senare med hur vi tänker sköta uppsättningstavlan i år ...men mer om det senare.

/Bosse


 








 

"Fylla ugnen"

Helgen 19-20 juli så kommer första steget i årets försök att köras igång. Det vi ska göra är att börja uppvärmningen av hela ugnen. Det är inte lite sten och sand som ska torkas och värmas upp.

Masugnen bestå av ett inre schakt (med en diameter på ca 1 meter) som är murat av sten (en typ av glimmerskiffer). Utanför denna vägg byggs sedan en yttre mur med större stenar (hela vägen ut till mulltimmret). Mellan dessa båda murar så fyller man på med sand för att det hela ska vara så tätt som möjligt.


Ovan finns en schematisk bild (som Emanuel Swedenborrg beskrev masugnar kring 1730) på en masugn.

Vi kommer att göra på fljande sätt.

På lördagen så täpper vi till forman med lera så att ingen luft kan komma in den vägen. Sedan lägger vi in ca 8 cm sand i botten på stället. Fyller på med vedpinnar upp till forman. Efter det kommer vi att fylla på ugnen med träkol hela vägen upp till att hela ugnsschaktet är fullt. När vi fyller på ugnen ska vi noggrannt hålla koll på hur mycket kol som vi fyllt på. (antal korgar kol som ugnen rymmer) Vi behöver veta detta när vi senare ska börja chargera malm tillsammans med träkolet för att få rätt proportioner mellan malm och träkol.

När ugnen sedan är full så kommer vi att tända på veden i botten på ugnen. I princip omedelbart som veden börjat brinna så kommer vi att placera ett rör in i stället för att sedan täcka över hela utslagsbröstet med sten och sand. Tanken är att luft endast ska tillföras via röret för att värmeutvecklingen inte ska bli för hög för snabbt.

Sedan lämnar vi ugnen som den är över natten och hoppas på att allt kol i schaket blir så varm att gasen upp ur schaket börjar brinna när den kommer upp ur masugnstoppen. När det sker kommer vi att täcka över ugnstoppen med plåtar som tätas. Det ska inte kunna läcka in luft ner mot träkolet så att den brinner upp för fort uppifrån. Samtidigt sätter vi en plugg i röret nere i utsalgsbröstet för att minska förbränningstakten.

När det är gjort ska vi mer eller mindre lämna ugnen orörd fram till lördagen den 26 juli. Varje dag tas pluggen ur röret i 1 timme för att låta kolen tända igen så vi underhåller värmen i schaktet. Dock endast en timme för att sparar på kolet (och inte värma ugnsväggarna för mycket). Uppe på toppen öppnas ugnen var annan dag och nytt kol fylls på så att ugnen är full med träkol den största delen av uppvärmningstiden.

Det är detta man kallar "fylla ugnen" dvs fyll ugnen med träkol, tänd kolen och låt det varma kolet sakta värma upp all sten och sand i mulltimmershyttan. På den tiden det begav sig så pågick värmningen mellan 7-14 dagar.

Metodiken ovan beskriv hos både Swedenborg och Garnej så detta var normal praxis på 1700-talet..... hur det gick till på 1300-talet vet vi inte men någon form av förvärmning hade man säkert. Detta är ett bra sätt att långsamt värma ugnen och göra den redo för en än starkare värme när vi väl sätter igång blästern på lördag den 26 juli. 

Mer metodbeskrivning kommer i morgon.

/Masmäster

None


Börjar arta sig med hyttdrängar

Nu börjar det se hyfsat bra ut med hyttdrängar under järnförsöket. Men vi behöver fortfarande fler drängar som vill ta ett pass på hyttbacken.

OM det skulle vara så att just det passet som du vill komma på är fullt så hör av dig till [email protected] så löser vi det så att du kan komma på det passet du vill.

Bokar pass gör du på www.jarnetpalapphyttan.se

Glöm inte att anmäla er till järnseminariet fredagen den 1 augusti med flera intressanta föreläsningar på dagen samt ett gästabud på kvällen på Nya Lapphyttan. Anmäl er till PIM på [email protected]

För alla hyttdrängar så kommer det i år att erbjudas mat på hyttbacken mellan 12 och 15 samt att det kommer att kunna fås ett matpaket även på kvällspassen och nattpasset.

Välkomna till järnförsöket på Nya Lapphyttan!

Titta även in på dessa länkar för tips om sevärdheter, fika, hantverk och boende i närheten av Norberg:

Elsa Anderssons konditori

Gruvbyn, STF vandrarhem

Värdshuset Engelbrekt


Norbergs kommun

Abrahamsgården

Kärrgruvan

Klackberg

Engelsbergs bruk

RSS 2.0