Första arbetshelgen inför årets försök

Det var en riktigt skön aprildag med sol och halvvarma vindar då ett antal intresserade samlades till den första riktiga arbetshelgen (av fyra) för att förbereda Nya Lapphyttan för sommarens masugnsförsök.
 
Planen för helgen var att dels "städa upp" kring hyttan efter vintern, tjära vattenrännan och framförallt rensa ut stället. Vi ska mura om den nedre delen av ugnen under de kommande helgerna så att storleken passar bättre till storleken på våra bälgar som vi använder. På söndagen hölls årsmötet i föreningen men jag återkommer med mer längre ner i texten.

Upprensningen kring hyttan var primärt för att komma till med det vi skulle göra. Vattenrännan som skulle tjäras var fylld med vatten så den fick först sopas ren för att hinna torka till söndagen. Nu visade det sig att den först var torr på lördag kväll och då ville vi inte tjära den utan hellre äte lite gott och få något att dricka nere i Norberg. Jag och Anders bestämde att mat gick före tjära.... rätt prioriterat tycker jag. 

Rensa vattenrännan                    
                                                              Urgrävning i utslagsbröstet
Upprensning och ursopning av vattenrännan inför tjärningen samt urgrävning av utslagsbröstet.

Vi fick också lädret i bälgarna insmörjda samt ett snack med Pim om hur man kan tänka sig att lägga golv i en av husen på hyttbacken så att det kan fungera som samlingsrum för uttröttade hyttdrängar, hungriga uppsättare, kraftlösa malmbokare samt en och annat slö masmästare under sommarens försök. Den planeringen får fortsätta under kommande arbetshelger.

Vad det gäller själva ugnen så rev vi ut det mesta av stället i ugnen för att under de kommande arbetshelgerna kunna mura upp ett nytt fräscht ställ med de nya dimensionerna. Vi kommer som sagt att minska ställets storlek så att vi förhoppningsvis får behålla mer värme längst ner i ugnen.

Urrivning av ställbotten
Anders drar ut den gamla ställbottnen

Vi hann mycket på lördagen även om det inte bara var slit och släp hela tiden. Vi fick i oss både fika och lunch samt lite/mycket snack kring allt och inget. På söndagen så fortsatte vi kring ugnen men tog också en tur upp till det gruvfält som ligger ovanför Nya Lapphyttan (Bojmoss-fältet) bara för att se hur det såg ut. Vi har inga bilder från det tyvärr men får kanske återkomma med lite kring hur det ser kring gruvhålen där upp.

Årsmötet i föreningen hölls på söndag eftermiddag men tyvärr var det inte så många där... jag hoppas det blir fler som kommer till arbetshelger och framförallt på försöket i sommar.

270820-64
Rast och vila, kaffe och mat, snack och prat

Vi kör nästa arbetshelg den 17-18 maj. Då ska vi börja mura stället, förhoppningsvis kunna tjära vattenrännan samt köra en malmrostning inför försöket. Ni som är intresserade att vara med kan antingen bara dyka upp på hyttbacken på hembygsområdet i Norberg (Karlberg) eller om ni undrar över något så kan ni väl höra av er till någon i föreningens styrelse så får ni veta mer om det praktiska. Kom en dag eller var med på båda dagarna. Vad det gäller ett eventuellt besök hos multiserv har vi skjutit på det besöket till försök i sommar.

Ses och hörs

/Bosse Sundelin


 

Då var dags igen..... masugnsförsök sommaren 2008 på Nya Lapphyttan!

Jaha.... nu är det dags att börja med förberedelserna för sommarens försök på Nya Lapphyttan. Planen är att vi ska dra igång förvärmningen i mitten på juli för att starta blåsningen i masugnen den 26 juli. Sedan kör vi ugnen under 10 dagar för att blåsa ner henne söndagen den 3 augusti.

Boka in någon dag i Norberg under den veckan i kalendern!

Hyttan by night


Vi kommer att ha ett antal tillfällen under våren när vi gör iordning ugnen. Efter förra årets försök så har vi kommit fram till att vi ska bygga om ugnen lite grann. Det handlar om att mura om den nedre delen av ugnen så vi får bättre värme där nere så det kommer att innebär lite rivningsjobb och lite murningsjobb. Till det så blir det lite andra reparationer och rostning av malm inför sommaren.

Vi startar nu i helgen (5-6 april) ... för att sedan ses den 17-18 maj och den 14-15 juni. Hoppas att ni dyker upp och hjälper till.

Vad det gäller den här bloggen så tänkte jag försöka skriva ner lite mer regelbundet under våren där jag tar upp lite mer vad det gäller olika moment av en blåsning. Det får bli under katergorin "Masmäster funderar" som blir lite uppdaterad. Förhoppningsvis kommer det att dyka upp en del andra katergorier som någon annan i föreningen kanske tar sig an. En kategori som kommer är någon form av rapportering av hur det gick förra året. Det finns en rapport som nästan är klar som vi lägger ut i lite olika deler så det inte blir för mastigt att läsa.

Något annat ????.....  Nää inte just nu men jag återkommer. Det är kul att vara igång igen.

/Bosse Sundelin

Hyttan tappas ...

RSS 2.0