Nu finns bloggen på kartan!

Registrerad på bloggkartan.se

Glöm inte att gå in och anmäla er som hyttdrängar på hemsidan, www.jarnetpalapphyttan.se

Det börjar närma sig ett järnförsök 2008, spännande!

Juni i Norberg (och spanska övertidsmål...)

Nu är det nästa klart för körning.....

Nu har vi gjort det värsta dvs murat om stället i ugnen. Det tog bara två helger att få allt på plats vilket måste sägas vara ganska bra. Per, som gillar gruvor, har i princip suttit nere i stället med murslev och knackhammare, från tidig morgon till sen eftermiddag i två dagar nu i helgen. Uppe på masugnskransen har den pensionerade masugnsveteranen Ralf från Ekenäs i Finland skickat ner tegelstenar samt kapat till de stenar som måste justeras. Vi andra har jobbat utifrån med utslagsbröstet och formbröstet. Vi hann också med att rosta mer malm så nu finns det för Dannemora för en halv veckas försök och Bojmoss för hela sommarens försök.

Utslagsbröstet är klart för körning... kanske lite mer lera bara så blir det riktigt bra.


Formbröstet har vi också fixat till så nu ska det vara hyfsat lättarbetet men framförallt så tror vi att det ska klara värmen bätttre i år.                                                                                                                                                
          
 
                                                               
Så här ser det ut i stället om man ser ner från masugnskransen. Vad vi gjort är i princip att halver underställets storlek (jämfört med förra året) och minskat överstället i stort sett lika mycket. Planen är att när vi blåser in blästern i ugnen ska den "fylla ut" hela stället och därmed värma allt träkol som finns där. Är träkolet tillräckligt varmt så kommer förhoppningsvis inte den bildade smältan att stelna under forman. Att vi också strypt ugnen lite mjukare från buken i ugnen ner till forman gör att materialtransporten borde bli bättre.  Planen är bra tror jag...

Nu den kommande veckan så kommer träkolet. Vi har fått sponsring från 4 stora stålföretag, SSAB, Ovako, Sandvik och Outokompu med inköpet. Vindelkol ger oss förhoppningsvis ett bra pris och Ernst Express sköter frakten.

Det var lite slitsamt under lördagen men vi som stannade kvar i Norberg hann i alla fall ner till Port Artur (undra om de kan sponsra med järn?) för lite mat och en öl. Det såg riktigt bra ut nästan hela vägen fram men just när man ställt in sig på att lyssna på flera timmars analyser av den väl fungerande svenska defensiven petade Villa in 2-1 målet. Nåväl... vi måste ju i alla fall spöa ryssarna för att få stryk av Hollandarna i kvarten.

Jag hoppas att ni som vill vara med på årets järnförsök börjar boka in er på pass nu så vi har folk att köra ugnen. Att köra ett par pass på semesterna är alltid kul. De som är intresserade kan ju också vara med på seminariet på fredagen och kanske titta till hur det går till att göra järn för samurajsvärd på lösrdag den 2:a augusti.

Nu startar jag bloggen på allvar. Det kommer att bli teori och praktik för hyttdrift som man gjorde på 1300-talet under de kommande veckorna. Återkom gärna hit.



En sista sak... när ni bokar pass på hemsidan. Glöm inte att klicka på länken i svarsmailet inom 24 timmar annars så försvinner er bokning i cyberspace och ni blir inte registrerade ordentligt.

/Bosse


 

RSS 2.0