Dags för förvärmning av ugnen .... det är snart dags att köra ....

I helgen, 19-20 juli, så kör vi den sista arbetshelgen innan själva försöket. Planen för helgen är att göra färdigt det sista av murningen av schaktet och forman. Sedan sätter vi lite ved i stället (upp till forman), fyller upp henne (en masugn är fortfarande en hon) med träkol. Vi ska försöka ha bra koll på hur mycket kol som vi fyllt på (antal säckar och vikten på kolet). När det är gjort så ska vi tända på veden i botten, täcka över utslagsbröstet förutom ett rör för lite luftinsläpp. Under natten mellan lördag och söndag brinner det sakta i botten på ugnen och träkolet i schaktet börjar värmas upp så att till slut så tänder rökgasen upp ur schaktet när den kommer i kontakt med luften. Då sätter vi igen toppen med plåtar. 

Från söndag och fram till nästa lördag så är det enda som behöver göras är att öppna röret en gång per dygn och sedan fylla på lite träkol varannan dag. Det är förvärmning av en masugn av denna typ.

Tanken är att först torka ut schakt och väggar för att sedan lungt och försiktigt börja värma upp väggarna så att de ska tåla den betydligt högre värme som kommer när vi startar bälgarna.

Annat att göra under helgen är att göra det sista på hyttbacken klar för försök. Fixa till en järnforma, ordna till bälgarna, kanske rosta mer Dannemora. Huvudfokus ligger dock i att starta förvärmningen.

Vi ses i helgen

/Bosse

  None
Snart så är det det dags...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0