Lördag 26 Juli. Nu är vi igång.

Nu är det dags för den första uppdateringen av försöket på nätet. Vi fick vårt internetuppkoppling igår så jag sätter mig ner nu på morgonen och skriver ner lite. Jag har inte heller några bilder (min kamera vill inte fungera som jag vill att den ska göra).

Nåväl här kommer lite kommentarer om försöket hittills.

Lördag 26 juli.

Jag och Janne (första hyttdrängen i försöket) startade försket med lite sovmorgon. I stället för 06:00 bestämde vi oss för 08:00 (vi har ju inga hyttdrängar att lösa av. Det som var att göra innan start var att dra igång vattenhjulet, koppla in bälgarna och montera dit tättorna. Sedan öppnade vi i tapphålet för att rensa ut kolaska från förvärmningen och se om det kommit ner något från schaktet under förvärmningen. Det såg riktigt bra ut. Nu var det bara att ta bort lerpluggen ur forman och sedan göra i ordning en nu lerforma. Kl 10:35 var vi klara och satte bläster på hyttan. Det såg riktigt bra ut. Vi fick räkna lite på blästermängderna men kom slutligen fram till att vi körde lugnt och fint med ca 1600 liter i minuten. Vi börjar där för att sedan öka senare under försöket.

Resten av förmiddagen så blåste vi på och såg hur effekten av olika inställningar av tättorna påverkade värmen. Vi kunde också följa hur snabbt vi förbrukade träkolet. Det är viktigt att vet så att vi får en uppfattning hur fort malmen senare kommer att gå igen schaktet. Det visade sig att vå ommurning hade haft effekten att vi inte fick in lika mycket läckluft i schaktet för med hyfsad bläster så hade vi 1,5-2 timmar mellan uppsättningarna. Det innebär att omloppstiden ligger mellan 20-24 timmar vilket är helt perfekt. Malmen kommer att få god tid på sig att reduceras i schaktet på sin väg ner till forman och stället.

På eftermiddagen kl 16:35 så var det så dags. Vi la på den första malmen (4 kg Dannemora och 1 kg Bojmoss på en kolmängd på drygt 180 liter... det motsvarar storleksordninge 50 kubik träkol per ton tackjärn). Den borde vara nere i formnivå i morgon klockan 12 i morgon på dan.

Allt går lungt och fint och vi är väldigt optimistiska. Ska pröva med lite mer bläster för att få ut gas ur utslagsbröstet. 

Under dagen så gjorde Eva och Göran igång en rostbädd så nu har vi Dannemora för några dagar. Nästa all Bojmoss bokas så att även det finns så det räcker ett antal dagar.

Det ser bra ut!!!

/Masmästarn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0