Söndag 27 Juli. Andra dagen och rejäl värme på hyttbacken

I går uppmätte vi 31 grader i luften i Norberg. Det kopplat med en masugn så kändes det i kroppen på lördag bkväll. En dusch satt inte helt fel på kvällen. Nu är det söndag och en ny varm dag väntar.


PÅ natten gick nattskiftet in och rensade ut stället på lite aska, lerrester och annat smått och gott. Vi förbereder för den första smältan som borde vara nere under förmiddagen. Allt går så lugnt och fint så vi börjar förbereda en sandbädd för allt järn som ska rinna ut???!!!. Masugnen driver på i samma tempo som i går dvs vi får göra en ny uppsättning efter 1,5-2 timmar.

Kl 9 får vi första smältan i formnivå, det betyder att malmen går ca 2 uppsättningar före träkolet vilket är ganska normalt. Malmbitarna har tendensen att "rinna" igenom kolbädden lite snabbare. Nu ska vi få smältan att rinna ner i stället så går värmningen av stället bättre.

PÅ eftermidagen kl 15 så går vi in och gör en stor rensning. Det sitter en storklump under forman som består av både stelnad metall och ite fast bitar. När det svalant kapar vi den för att se hur det ser ut och det är ren metall till största delen. Reduktionen fungerar!!! Långa gångtider är bra. 

Under dagen fortsätter vi på samma spår. En man i forman för att se till att bläster styrs in på rätt sätt och att bildad smälta rinner in i ugnen. Vi ökar blästern något (upp till 2200 liter per minut) för att få mer värme och tryck men det ser ut att vara svårare att få ut gas via utslagsbröstet innan ugnen är varmare.

Fortsatt optimism trots att det inte flyter hela vägen ner i stället.. men det ser bättre och bättre ut.

/Bosse



 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0