"Fylla ugnen"

Helgen 19-20 juli så kommer första steget i årets försök att köras igång. Det vi ska göra är att börja uppvärmningen av hela ugnen. Det är inte lite sten och sand som ska torkas och värmas upp.

Masugnen bestå av ett inre schakt (med en diameter på ca 1 meter) som är murat av sten (en typ av glimmerskiffer). Utanför denna vägg byggs sedan en yttre mur med större stenar (hela vägen ut till mulltimmret). Mellan dessa båda murar så fyller man på med sand för att det hela ska vara så tätt som möjligt.


Ovan finns en schematisk bild (som Emanuel Swedenborrg beskrev masugnar kring 1730) på en masugn.

Vi kommer att göra på fljande sätt.

På lördagen så täpper vi till forman med lera så att ingen luft kan komma in den vägen. Sedan lägger vi in ca 8 cm sand i botten på stället. Fyller på med vedpinnar upp till forman. Efter det kommer vi att fylla på ugnen med träkol hela vägen upp till att hela ugnsschaktet är fullt. När vi fyller på ugnen ska vi noggrannt hålla koll på hur mycket kol som vi fyllt på. (antal korgar kol som ugnen rymmer) Vi behöver veta detta när vi senare ska börja chargera malm tillsammans med träkolet för att få rätt proportioner mellan malm och träkol.

När ugnen sedan är full så kommer vi att tända på veden i botten på ugnen. I princip omedelbart som veden börjat brinna så kommer vi att placera ett rör in i stället för att sedan täcka över hela utslagsbröstet med sten och sand. Tanken är att luft endast ska tillföras via röret för att värmeutvecklingen inte ska bli för hög för snabbt.

Sedan lämnar vi ugnen som den är över natten och hoppas på att allt kol i schaket blir så varm att gasen upp ur schaket börjar brinna när den kommer upp ur masugnstoppen. När det sker kommer vi att täcka över ugnstoppen med plåtar som tätas. Det ska inte kunna läcka in luft ner mot träkolet så att den brinner upp för fort uppifrån. Samtidigt sätter vi en plugg i röret nere i utsalgsbröstet för att minska förbränningstakten.

När det är gjort ska vi mer eller mindre lämna ugnen orörd fram till lördagen den 26 juli. Varje dag tas pluggen ur röret i 1 timme för att låta kolen tända igen så vi underhåller värmen i schaktet. Dock endast en timme för att sparar på kolet (och inte värma ugnsväggarna för mycket). Uppe på toppen öppnas ugnen var annan dag och nytt kol fylls på så att ugnen är full med träkol den största delen av uppvärmningstiden.

Det är detta man kallar "fylla ugnen" dvs fyll ugnen med träkol, tänd kolen och låt det varma kolet sakta värma upp all sten och sand i mulltimmershyttan. På den tiden det begav sig så pågick värmningen mellan 7-14 dagar.

Metodiken ovan beskriv hos både Swedenborg och Garnej så detta var normal praxis på 1700-talet..... hur det gick till på 1300-talet vet vi inte men någon form av förvärmning hade man säkert. Detta är ett bra sätt att långsamt värma ugnen och göra den redo för en än starkare värme när vi väl sätter igång blästern på lördag den 26 juli. 

Mer metodbeskrivning kommer i morgon.

/Masmäster

None


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0