Fredag 1 augusti Då var det dags..... det rinner .... slagg .... och järn!

Det såg riktigt bra ut när vi rensade ugnen sent på torsdagen och kl 04 på fredag morgon så var det tugnt att hålla forman ren så det blev ett försök till utslag.

Bilden nedan visar hur det såg ut när spettet slogs in, vreds runt och drogs ut så kom det rejält med flytande. Det visade sig att det mesta var en riktigt glasig slagg. Längre in så ligger det en rejäl skålla med järn. Här ska vi ta ut en analys så vi får se vilken C-halt (kolhalt). Ligger det kring 1% så är det stål men börjar det närma sig 3% så är det tackjärn. Troligt är det mer lågkolhaltigt men det är en rejäl lump. Nu börjar det vara rejält med järn som vi tagit ut så vi får se om vi inte kan smida något fint senare.




På morgonen så gick man sedan in igen för att rensa ut mycket fastfruset material så att det skulle finnas lite material vid ett utslag i samband med konferensen angående medeltida järnframställning. Vi kände sedan efter vid 9-tiden när det började slagga igen i forman för att sedan satsa på ett utslag vid 11:30.

Jag fick nästan en timme på mig att berätta lite om årets försök och sedan körde vi ett utslag som var väldigt lyckat. Det rann rejält med slagg och faktum är att vi hittade tackjärn i det utrunna materialet när vi sedan tog bort allt steland smälta...... det kändes riktigt bra....

Vi genomförde ett försök under dagen och det var att minska farten på bälgarna något. Nu sitter vi sent på kvällen och bestämmer att öka takten igen för det har bara blivit kallare ju längre det gått under dagen. Vi får se om deet ser bättre ut i morgon bitti.

Innan sista skiftbytet vid 10-tiden så gick vi in och gjorde en fullständig utrensning av stället så det ska vara rent som möjligt. Vi testade då att slänga in stybb på ställbotten för att se hur det skulle göra att jöärnet betedde sig.

Nu på nattkvisten bestämde vi också att inte sikta kolet så mycket. Sedan vi startade med det så har sjunkhastigheten ökat så nu får vi chargera med 1 timmes mellanrum. Kanske har den relativt lilla stybbmängden som tas bort en stor effekt på sjunkhastigheten på både kol och malm. Vi får se under morgondagen.

Nu ger jag mig för i kväll och återkommer med nedladdade bilder i morgon.

/Bosse

Kommentarer
Postat av: Sveinung Raddum

Vi venter spent på kommentarene fra avslutningen på jernforsøket Bosse. Fikk dere råjern ??

2008-08-27 @ 09:33:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0