Järnförsök på Nya Lapphyttan 2007

Som redan tidigare nämnts på föreningen hemsida så kommer det äntligen att bli järnförsök på Nya Lapphyttan i sommar igen! Här kommer medlemmar ur föreningen Järnet på Lapphyttan att skriva om hur försöket fortlöper med start den 21 juli. Så alla ni som inte kan vara med hela tiden kan gå in här och läsa och följa med i vad som händer på hyttbacken. Vi ska försöka få upp både text och bilder.

Efter att ha haft uppehåll så har nu föreningen i samarbete med Norbergs kommun lyckats få till alla resurser som krävs för ett järnförsök. Och det är inte lite ska ni tro.....Kol måste beställas och det är inte billigt, en ny vattenränna var tvungen att byggas, ugnen måste inför varje järnförsök muras om, malm har vi hämtat i Dannemora, malmen ska rostas m.m. Men framförallt så måste det till en massa frivilliga som vill ställa upp som hyttdrängar under järnförsöket.

Om du känner dig manad och vill veta vad det innebär att vara hyttdräng så gå in på föreningens hemsida, www.jarnetpalapphyttan.se och anmäl dig.

Här kommer lite bilder från tidigare års järnförsök.

image1

Formbröstet

image2
Masugnen med vattenrännan till höger och vattenhjulet.

image3

Nattvy över masugnen, vackert eller hur?

image4

Detta är en av hyttdrängarnas uppgift, att fylla på kol och malm regelbundet. Här fyller man på mitt i natten.

image5

Vattenhjulet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0