Söndag 8 juli


Det startade tidigt då Anders gick upp halv 6 för att kontrollera ugnen. Det visade sig att sanden som vi täckt stället med torkat och runnit in i stället under natten så det kommit in mer luft i ugnen än vad vi planerat. Det gjorde att draget ökat markant och ugnen hade tänt på toppen. Vi rensade upp all sand och tog bort plåtarna för att se efter och det visade sig att timpeln spruckit lite och att sidstenarna i stället flisat sig lite när värmen ökade lite för fort när luftintaget ökade. Det såg dock inte helt mörkt ut så vi tror det ska gå att köra med det vi har. Vi placerade tillbaka plåtarna och la på mer sand för att täta ugnen och genast blev draget mindre. När det var genomglödgat på toppen så satte vi dit de två plåtarna som är gjorda för ändamålet (två hål i respektive plåt för att släppa ut gas och för att kontrollera hur mycket kol som förbrukats). Vi tätade med lera mot kranshällarna och lade sand runt kanterna för att minska riskerna för drag in i ugnen. Det verkar fungera bra för det har bara kommit lite rök under hela dagen. Nivån på kolet i toppen var 12 cm när vi lagt på plåtarna och 8 timmar senare var den 16 cm. Dvs inte mycket till avbränning om vi lyckas med att hålla ugnen tät.

image16
Nu är det tänt i hyttan. Uppvärmning fram till den 21 juli.


Vi får inte glömma att kolla både stället och forman regelbundet (2-3 gånger per dag). Jag tar en tur i kväll vid 11-tiden så får vi se hur det ser ut. Hoppas att timpel och ställstenar inte fick för mycket stryk i natt men den som lever får se.I morse var det lite bökigt att återplacera plåtarna ensam så vi har tagit fram en ställsten (eldfast sten) som jag ska testa i morgon för att se om det är lättare att hantera ensam. Tanken är att sätta en ställsten över dammen, på sidstenarna in mot timpeln. På den ska mindre stenar läggas för att skapa en trappa med sten. Luftröret placeras mellan dammen och den uppsatta ställstenen och när det är gjort ska allt täckas med sand. ?Trappstegsstenarna? är till för att sanden inte så lätt ska rinna in i ugnen när den torkar. I övrigt så har vi siktat upp det mesta av det gamla kolet som legat i bottenlagret i kolskjulet. Vi har nu en rejäl hög med småkol för rostningen (plus en del enormt stora kol från någon tidigare körning) och en hel del fint stybb till eventuella kolmilor. Kanske kan lite användas till stället senare under försöket. Det står två säckar med avsiktat material från kolsäckarna i går som helst ska användas till stället så gör inget dumt med dessa säckar. Anders har hämtat ny lera som ligger i skottkärran bakom stugan med färskningshärden. Vi har kört fram mer sand till stället (ska köra fram mer i morgon så det finns så det räcker under veckorna som kommer) och så har vi börjat sikta bort den riktigt fina kolstybben och få kvar den malm och de större kolbitar som ska användas i nästa rostning.

På tal om försök så testade jag att baka Rieska (en norrbottnisk tunnkaka baserat på kornmjöl som kanske kunde stekas i stekpanna) till lunch. Degen var helt enligt recept men för lite mjöl gjorde degen lite kletig så det blev svårt med utbakningen och naggningen innan stekning. Inget matfett till pannan gjorde att brödet brände vid och jag tror att tjockleken på brödet blev lite för tjock så resultatet blev inte helt lyckat, Nästa gång ska jag ändra vissa saker för, förhoppningsvis, ett bättre resultat. Dock visade det sig att hungern är den bästa kryddan så allt mitt svarta, lite degiga bröd tog slut så nu vet ni hur ni som inte kan baka eller laga mat ska göra. Låt gästerna nästan hungra ihjäl och bjud sedan på mat eller bröd. De kommer att älska er matlagning (eller dö).

I morgon så ska jag gå igenom med PIM, Ulf och Janne om hur de ska hantera masugnen under uppvärmningen. Det gäller att öppna stället en gång per dag för att få drag i ugnen och rensa bort eventuella flisor?utan att röra sanden i botten för att sedan snabbt återplacera plåtar och luftrör samt täcka noggrant med sand för att förhindra luftinläckage. Sedan ska forman kontrolleras så pluggen inte torkat och läcker luft. Senare under dagen ska träpluggen i luftröret tas bort för att släppa in luft. Det ska göras en eller två gånger per dag. Allt det här är för att hålla glöden i kolen vid liv samtidigt som det inte förbrukas för mycket kol (eller blir för hög värme på kolen i schaktet så att stenen spricker). Sedan är det dags för att åka hem och börja jobba med stenläggningen av uteplatsen utanför köket. 45 kvadrat ska fixas i ordning i sommar. Det ska bli kul det med.

Det som varit spännande under helgen har varit alla intresserade människor som dykt upp på hyttbacken och i Avestastugan. Alla verkar väldigt intresserade och kanske smittar lite av vår entusiasm av sig för de verkar intresserade att komma tillbaka för att se hur det går under försöket. Kanske inte alla vill vara med att jobba som hyttdräng men många verkar ha en son, svåger, kompis eller granne som nog är intresserade. Vi får hoppas att de dyker upp på hemsidans bokningslista och på hyttbacken vad det lider. De som varit med tidigare har undrat vad vi ska göra för något i år som ska göra försöket lyckosamt eller så har de en fundering kring hur det kanske borde köras för att få det att lyckas. Alla idéer mottages med största tacksamhet. För min del har halsontet kombinerat med allt pratande (roligare än att jobba) gjort att jag nästan tappat rösten. Får hålla tyst ett tag hur det nu ska gå?

/Bosse

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0