Påblåsning ......Vad ska göras när vi drar igång bälgarna?


Att fylla ugnen innebär som sagts tidigare att vi börjar chargera malm på ugnen. När den första malmen är en koluppsättning ifrån formnivå (man får hålla koll på hur många uppsättningar som gjorts) så är det dags att börja förbereda för att sätta igång bälgarna så att vi kan börja blåsa in luft och få upp rejäl värme i ugnen (det är när bälgarna börjar trycka på med luft som gör att värmen innanför forman börjar närma sig 1400-1500 grader som krävs för att smälta järn). 
Den del där bälgarna startas kallas för Påblåsning.


Påblåsning  (bläster på ugnen)


Blästern ska möta malmen! Dvs bälgarna ska sättas igång och forman öppnas när den första malmuppsättningen är en halv koluppsättningen från forman.


Vi ska försöka passa starten av blästern så att den sker under eftermiddagen på lördag den 22 juli. Anledningen är mer av praktisk natur eftersom det är bra att göra det under dagtid då fler personer kan hjälpa till. Anders Stenberg är den som kan bälgarna och vattenhjulet bäst så det är bäst att passa på när han jobbar.


Mer om påblåsningen. Det finns ett antal saker som ska göras i samband med påblåsningen.


Innan bälgarna dras igång så ska detta göras:


Vid timpeln:

-       Ta bort plåtar och sand

-       Ta bort eventuella skärvor i stället (försiktigt med sanden i botten)

-       Dra ut uppglödgade kol ut mot dammen

-       Kontrollera att sanden i tapphålet är packad


Vid forman:

-       Stöt ut leran i forman. Ta ut den med formkroken.

-       Smeta till lerforman (använd formspaden och ta lera som sedan doppas i vattnet). Vid lagom konsistens läggs leran i formöppningen och formas till en jämn form (likt en liggande halvmåne) med spaden.

-       Släpp på bälgarna. Först långsamt tills att det syns malm i forman. Då ökas farten till ca 6 slag/minut dvs 3 slag/minut för respektive bälg. Justera vikterna på bälgarna så att inte en bälg går tom innan nästa börjar ge luft.


Tillbaka till timpeln:

-       När bälgarna börjar gå ska utrymmet mellan damm och timpel täckas med stybb (endast lite bläster ska "tillra" fram genom stybben)

-       Den första malmen "möts med spettet" om den ser lite trög ut. Lyft den med spettet och låt den ligga lite i blästern för att smälta upp bättre (lägg spettet mot dammkanten eller en bock utanför dammen och kör lite som en hävstång). På samma sätt görs med kommande malmuppsättningarna som kommer ner i formnivå. Det gäller att hålla koll i forman.


Uppsättningar:

-      Öka malmmängden med 1 skovel (till 3 st per uppsättning) så fort bälgarna dras igång. Behåll kalkstensmängden (en skovel per uppsättning) om slaggen ser bra ut. Ser den torr ut så slutar vi chargera kalksten.



Då är vi på gång .... nu är det bara resten kvar .....


Under det första dygnets drift kommer det att visa sig hur det kommer att gå i år. Den gode Garnej skrev i sin Handledning uti Svenska Masmästeriet att en bra masmästare ganska snabbt ser hur det artar sig. Vi får se om vi som är ute och kör den här hyttan kan göra en bra bedömning. Dock, ser den bildade smältan bra ut kan vi öka malmuppsättningen med ytterligare en skovel efter halva dygnet.

Jag kommer att lägga till bilder till denna beskrivning när vi väl dragit igång.

/Bosse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0