Lördag den 28 juli .... att det ska vara så svårt med flytande järn .....

image40
Det rinner ..... men tyvärr bara slagg.


Jaha då var det dags för ett nytt inlägg på bloggen. Nu har det varit två intensiva dagear sedan förra inlägget så jag går snabbt igenom desssa. I fredags så var det seminarium om Medeltida Järnframställning och bergsbruk i  gamla Folkets Hus här i Norberg. Det var ett antal intressanta som bland annat tog upp bakgrunden kring Nya Lapphyttan och lite om försöken där, Naes Jernverksmuseum i Norge, medeltida gruvbrytning i Sverige, MArinarkeologisk forskning kring järnframställning (osmund i lasten), Hyttehamn (masugn i Västergötland?) som avslutades med presentation av 3 nya projekt (Bergsbruk och riksbildning, Svensk nationalatlas (bergsbruk ...) och Historia och framtid - Bergslagen). Det var helt klart intressant.

Efter en dags lyssnande var det avslutning på hyttbacken på Nya Lapphyttan för att se hur det gick samt lite att äta i form av ett mycket gott Gästabud (vildsvinssoppa (mumma), kyckling, lax och korv med gott bröd och honungsmjöd).

 
Hur gick då försöket. Jo... vi fick hjälp av Multiserv att syrgasbränna bort den rusa som suttit under forman (bilden med all smälta övers i bloggen kommer från denna syrgasbränning så den gills inte även om det var kul att se hur det faktiskt rann ut ur ugnen). Efter det så drog vi igång igen men nu så värmde vi stället med de yttre rören som vi testat med tidigare så allt så ganska lovande ut. När vi startade blästern i forman så började det rinna slagg och lite metall ganska direkt men det fortsatte att samlas i en bad strax innanför forman. Vi behövde inte peta undan det utan det rann undan men det gick inte speciellt fort. Tendensen under eftermiddagen var i stort sett samma.... dvs att det fanns en lite pöl med slagg som låg kvar under forman och den frös snabbt till om det försvann varm kol från forman. Det kändes lite tröstlöst. Vi rensade stället ett par gånger under kvällen och det visade sig att vi kanske hade två ugnar i en (låter spännande eller hur!). Vad vi såg var att vi fick smälta över forman som inte riktigt dränerade undan och en del bredvid forman där reducerad malm och slagg passerade ner i fast form. Vi har fortfarande problem med att gasen går för lätt igenom ugnen (dvs rakt upp från forman och inte runt i stället.

Natten mot lördagen var en riktig kamp där Anders, Dag Atle och Arne fick jobba hårt för att se till att hålla forman ren från smälta. PÅ morgonen var vi lite uppgivna eftersom det lutade åt att vi inte skulle klara av att hålla forman ren utan måste syrgasbränna ytterligare en gång (på måndag i så fall).

image42
Dag Atle fixar till ett redskapsskaft

Innan vi gav upp fullständigt så prövade vi en sak och det var att dra för plåtarna på toppen för att öka trycket inne i ugnen och se om vi kunde styra gas mot tapphålet. När vi bara tillät en liten öppning på toppen så visade det sig att vi fick viss del av gasen från forman att blåsa ut ur tapphålet.... Kanon.... nu kan vi förvärma stället med riktigt varm gas ifrån forman. 

Nu är det bara att rensa upp kring forman så köra vi. Vi använde en plåt för att hålla kolet på plats i tapphålet och kunde då se hur det såg ut under forman. Det fanns en hyfsad rusa men det kanske går att spetta bort. Det blir något för eftermiddagsskiftet och natten att ta tag i. När vi öppnade i tapphålet med plåten såg vi också att det låg en massa kolaska under forman. Det kan ha varit det som hindrar slaggen från att komma ner. Nu är det i alla fall borta så vi får se hur det går när vi kan dra igång igen.

image41
Vattenrännan från nedre dammen

Under eftermiddagen har också diskussionerna kring att eventuellt höja ugnspipan något. I en skrift från 1500-talet är det nämnt att masugnarna då var storleksordninge 8 aln höga och Garnej nämner att höjden låg mellan 6-9 aln. Vi ska göra ett försök med att höja ugnen upp till knappt 8 aln (dvs med ca 130 cm. Det borde hjälpa till med reduktionen av järnoxiden så att separationen av slagg och metall går lättare strax över forman. Det får dock bli ett arbete för nästa vecka.

Nu är det lite senare på kvällen. Jag har just varit uppe och ätit laxpate med romsås fölt av en lite smärgår med stekta kantareller. Det är inte helt fel med lite kvällsmat på hyttbacken. Det verkar som man fått bort mycket av det under forman. Nu går man in via forman och ser allt bra ut så kommer vi att starta ugnen igen under natten. Det låter nått det. Nu ska det bli kul när klockan blir 6 igen så jag får se hur det gått.

Ha en trevlig kväll och anmäl er till tjänstgöring. Vi behöver folk.

/Bosse

image43
I väntan på start. Dags för uppsättning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0