Lördag 7 juli

Sov lite dåligt pga av halsont men morgonen såg ganska bra ut även om det var lite gråväder. Dock inte mycket regn under dagen (lite smått under vissa delar). Började dagen med att rensa upp schaktet och stället så att det bara är att lägga in sand, ved och sedan kolfylla schaktet. Två killar från Borlänge (Anders och Stefan) dök upp på hyttbacken. De hade följt arbetet via på hemsidan och var nyfikna på vad som var på gång. Efter en dag på Lapphyttan har de nu anmält sig som hyttdrängar under själva försöket. Nu började de med att tända rostbädden och Anders Stenberg fixade mer lera (av den gamla vi redan hade). Ulf körde upp träkol från containrarna upp till kolhuset till fyllningen.

image10
Anders och Stefan tänder rostgropen.

Lite om rostningen. Det gick inte så bra. Vi tror att kolstybben blev för tätt vid byggnationen så veden brann bra men rökgasen gick ut till väggen i stället för genom malmen. Vi kommer att få rosta om malmen men vi har i alla fall försökt bränna upp den blöta stybb som fanns i rostbädden. Vi tog fram en del småkol (större än stybb) ur det som ligger i kolhuset för att se hur den fungerade och det såg bra ut. Så får vi köra en ny rostning med lite nya idéer under nästa vecka.


Det rök rejält om rostningen.

Efter morgonfikat så satte vi lera och sand i forman för tätning och sedan la vi in ca 12-13 cm sand i botten på stället. Byggde upp en liten vedbrasa upp till forman för att fungera som startbrasa vid tändningen. Efter lunch så startade fyllningen. Vi körde enligt principen att vi tillsatte en siktad kolsäck á 90 liter och sedan räknade vi hur många kolsäckar vi behövde för att fylla ugnen. Det blev i princip 49 st så senare på kvällen bestämde vi att dela ugnsvolymen i 7 delar där varje uppsättning blir 7 siktade kolsäckar. Med den bränsleförbrukning som Garnej rekommenderade så visade det sig att den skovelstorlek vi ska köra med blir ?? 7 kg. Till det visar det sig att piskan som ska mäta när vi ska göra en uppsättning ska visa på ett djup på 7 dm. Det blir många sjuor.


Stället innan vi fyller upp lite av sanden i botten och över dammen. Spalten till höger om dammstenen är där tapphålet slås upp (genom sanden).


Stället med all sand på plats. Nu saknas bara lite ved så är det dags att fylla med kol.

image15
Anders Stenberg fyller på med kol.

Eftermiddagen rullade på och sedan blev klockan 18 och det var dags för att tända ugnen . Norbergs kommunstyrelsens ordförande Kenneth Östberg fick äran att tända veden i botten på ugnen och det allt gick bra. Efter att det tagit sig var det dags att täcka över stället och installera röret för luftinsläppet. Det var bra drag i schaktet.Maria, Rebecka, Anders och jag åkte ner på puben för middag och en öl. Sedan tillbaka till hyttbacken där allt så bra ut. Glöd i röret, lite rök på toppen men inte varmt så att det börjar brinna på toppen inom kort. Vi satte igen röret och gick och tog en dusch. Kl 23:30 öppnade vi röret och det glödde snabbt till igen. Efter 30 minuter satte vi igen det igen och ska öppna igen i morgon bitti. Nivån på toppen har dock inte sjunkit speciellt mycket så det ser nog ganska bra ut för kolförbrukningen under förvärmningen. Nu är klockan 00:20 så nu stänger vi för idag. En bra dag.

/Bosse

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0