Första malmen på ugnen


Själva starten av masugnen kopplas till när bälgarna dras igång. Men för att processen ska fungera som bäst ska det ske när den först chargerade malmen befinner sig strax ovanför forman dvs ca 3 meter ner i schaktet. Det innebär att vi kommer att börja göra uppsättningar med malm innan bälgarna dras igång. Det momentet kallas: Att fylla ugnen. 

image17


Fylla ugnen
(dvs börja chargera lite malm i ugnen)

1. Ta bort plåtarna som ligger över toppen


2. Rensa bort eventuella flisor som ligger uppe på beskickningen.


3. Chargera kol upp till kranshällarna. 


4. Chargera en skovel kalksten i centrum av ugnen.


5. Chargera 2 skovlar malm i centrum på ugnen


OBS chargera ej kalksten och malm i närheten av ugnsväggen! Båda materialen kyler väggarna om de chargeras för nära väggarna. Kalkstenen har till uppgift att reagera med skärvor, lera och sand som släppt från ugnsväggarna så att den slagg som bildas blir lättflytande.

En skovel rymmer ~6,5 kg malm. Det finns ett volymsmått (skovel) för malm vid ugnen. Till hjälp att lägga på malmen så finns det ett speciellt verktyg tillverkat.


6. Öppna röret i dammen och släpp in lite luft.


7. När kolet sjunkit ner till det förutbestämda sättdjupet (~70 cm som mäts med piskan) så chargeras ugnen med en uppsättning kol (2 korgar).


8. 1 skovel kalksten chargeras i mitten av ugnen

9. 2 skovlar malm chargeras i mitten av ugnen. Från och med nu och fram till dess att vi sätter bläster på ugnen ska 2 skovlar malm chargeras per uppsättning. När sedan bälgar dras igång så ska vi öka till 3 skovlar per uppsättning.


10. Notera tid för varje sättning och beräkna var den första malmpåsättningen är i ugnen (nu behövs uppmätningen av antalet korgar som ugnen innehöll i samband med fyllningen inför värmningen).


Ugnen rymmer 7 stycken uppsättningar där varje uppsättning består av 7 stycken kolsäckar (90 liter) som är siktade i uppsättningskorgarna. Notera tiden för respektive uppsättning plus hur många skovlar malm och kalk för respektive uppsättning på uppsättningstavlan. Mät sjunkhastigheten (sättdjup var 30 minut) för att bedöma när den 7 uppättningen når forman.


11. Meddela Masmästaren när den kolet från den första uppsättningen är i formnivå. För nu är det snart dags att sätta igång blästern.


image18

Eftersom vi bara har det lilla röret öppet när det är dags att fylla ugnen med en malmbeskickning så kommer det att ta lite tid innan den är nere i närheten av forman. Det är trots allt nästan 4 kubikmeter träkol som ska brinna upp. Vi kommer troligast att börja fyllningen redan under fredagen den 20 juli för att kunna starta bälgarna under lördagen den 21 juli.

En liten lathund vad det gäller när det är dags att börja se smälta komma ut ur ugnen. Fär att få slaggen upp i nivå med dammen så krävs det att storleksordningen 10 uppsättningar (20 skovlar malm) passerat forman. Det innebär att vi måste ha gjort ca 17 uppsättningar uppe på masugnskransen.

Det krävs att ca 18 uppsättningar (50 skovlar malm) har passerat forman för att se järn över dammkanten. Det är storleksordningen 25 uppsättningar uppe på masugnskransen.
Exakt när det kommer att ske kan vi få en bra uppfattning om först några timmar efter det att vi dragit igång bälgarna. Det är först då så vi får ett mått på hur mycket luft vi får in i ignen och därmed hur mycket kol vi förbrukar (dvs hur fort kol och malm rör sig ner genom ugnen).

Nu är det nära ......  

Vi ses på hyttbacken under de kommande veckorna.

Bosse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0