Dags att börja värma upp ugnen

Nu är det inte lång tid kvar innan vi kör igång. Själv tillverkningen av järn kommer att starta den 21 juli men för att det ska fungera bra så kommer vi att behöva värma upp masugnen ordentligt. Tanken är att under den kommande helgen (7-8 juli) starta uppvärmningen av masugnen samtidigt som vi börjar rosta malmen som ska användas senare i försöket. Det finns lite annat som också ska fixas inför försöket så den här helgen kommer det att vara fullt upp på hyttbacken.

Det blir en lite mer officiell start på försöket nu på lördag den 7 juli klockan 18:00 då det är dags att tända ugnen. Det är Kenneth Östberg som är kommunalråd i Norberg som ska dra igång det. Men för att få till det så startar vi arbetet tidigt på lördag morgon.

Jag tänkte kort beskriva hur det är tänkt att genomföra försöket på Nya Lapphyttan nu i sommar och speciellt på vad som ska göras nu den 7-8 juli.

image7


Värma ugnen:
Nu på lördag kommer vi att fylla ugnen med träkol och tända den. När kolen är helt genomglödande så kommer hela ugnen att tätas så gott det går. På det viset så kommer värmen från kolen sakta att värma upp hela masugnen. För att kolen inte ska slockna så kommer vi att öppna upp stället några gånger varje dag så att glöden tar sig igen.

Påbörja blåsningen:
Under lördagen den 21 juli så kommer vi att öppna upp ugnen och börja uppsättningen med både träkol, kalksten och malm. Till att börja med utan att köra blåsbälgarna men när den första malmen närmar sig forman så kommer vi att dra igång blåsbälgarna. Även om ugnen fått förvärmas under två veckor så krävs det mer värmning innan vi kan köra den på full fart så i början kör vi lite långsammare och med lite mindre malm. För att få försöket att bli så bra som möjligt gäller det att förvärma ugnen så bra som vi kan. Tanken är att försöka följa den beskrivning av en uppstart av en masugn som Övermasmästare Garnej (verksam på sent 1700-tal) beskrivit i sin bok "Handledning uti Svenskt Masmästeri" utgiven 1791 men med lite anpassning till det faktum att vår masugn liknar de som användes under 1300-talet och inte de moderna masugnarna från sent 1700-tal. Mer om vad som händer under påblåsningen kommer i senare bloggar.


Hur går förvärmningen till: (jag skriver lite i punktform så kanske det ser mer systematiskt ut)

1. Vi ska rensa upp allt löst material på pipmuren och i överstället. Anledningen är att om det lossnar mycket material under uppförmningen så kommer det att samlas i stället och störa uppsmältningen av det järn och slagg som vi ska producera senare när vi väl startar järnframställnignen.
2. Sedan är det dags att sätta igen forman. Det gör vi med en plugg av lera och sand. Det gäller att täta forman så att ingen luft kan komma in den vägen under uppvärmningen.
3. Ställbotten kommer att täckas med en ca 15 cm tjockt sandlager. Detta sandlager ska skydda bottenstenen under de första 3-5 dygnen. När väl sanden börjar smälta bort har bottenstenen blivit så varm att den inte kyler det flytande järnet för mycket.
4. På detta sandlager lägger vi in några varv med vedklabbar (korsvis lagda). På veden lägger vi sedan träkol upp till forman. 
5. Nu är det dags att fylla på hela ugnen med kol men nu är det viktigt att vi gör det på rätt sätt. Vi ska använda de uppsättningskorgarna som finns och noggrannt skriva upp sättdjupet (avståndet mellan kranshällen och beskickningsytan) efter varannan korg som uppsatts. Målet är att vi ska veta dels hur många uppsättningar (en uppsättning består av 2 korgar träkol) som det ryms i schaktet och dels på vilken nivå respektive uppsättning befinner sig i schaktet. Det är något vi kommer att använda oss av senare under försöket och nu är sista gången vi kan ta reda på det.
6. När ugnen är fylld så är det dags att tända veden längst ner i stället och därmed starta förvärmningen. Det kommer att göras av Kenneth Östberg.
7. När veden brunnit ut och glöden i träkolet tagit sig så täcker vi över ställöppningen med två plåtar. Över dessa plåtar så öser vi en massa sand för att täta ugnen så att så lite luft som möjligt kan komma in den vägen. Dock vill vi kunna få in lite luft senare under försöket så ett rör kommer att placeras mellan plåtarna. Vi sätter en propp i röränden och så är det bara att ta bort proppen när det är dags att släppa in lite luft. Det går också att se hur det glöder i stället genom röret.
8. Under de första 2-3 timmarna kommer vi att släppa in luft genom röret ganska regelbundet för att se till att det glöder och är varmt där inne i ugnen men efter det så öppnas röret bara varannan timme.
9. Så här gör vi ända tills dess att det börjar brinna högst uppe på masugnen. Det kommer kanske att ta 10-12 timmar innan det händer. Tar det längre tid så får vi tända toppen själva genom att lägga dit en brinnande vedträ. Här gäller det att vara försiktig eftersom det kan flamma till rejält när man tänder.
10. När allt kol högst uppe i masugnsschaktet glöder så är det dags att täta ugnen även på toppen. Först fyller vi ugnen med kol helt upp till kranshällarna. Sedan lägger vi på två specialgjorda plåtar som tätas mot kranshällarna med lerbruk. Det finns två hål i plåtarna som låter den gas som bildas i schaktet att ta sig ut. De tillåter också att vi kan mäta hur mycket träkol som förbrukas under uppvärmningen.
11. Under det första dygnet så öppnas röret i stället var 4:e timme för att säkerställa att det fortsätter att brinna i ugnen (en masugn av den här typen är inte helt lufttät så det kommer alltid att läcka in luft som gör att träkolen fortsätter att brinna). Under de följande 2 dygnen så öppna röret 2 gånger per dygn för att sedan bara öppnas 1 gång per dygn ända till dess att vi drar igång försöket den 21 juli.
12. För att se till att allt är som det ska inne i ugnen så är det tre saker som bör göras varje dag under förvärmningen.
- En gång varje dag ska sanden, plåtarna och röret över stället tas bort. Glödande kol dras ut i det yttre stället och eventuella flisor från teglet ska tas bort. Här det viktigt man INTE rör sanden som ligger i botten på stället. INTE rörs. När det är gjort återplaceras plåtarna, röret och allt täcks sedan med sand igen.
- Kontrollera att lerpluggen i forman är tät. Om den läcker in luft ska mer lera fyllas på.
- Mät sättdjupet genom hålen i plåterna. Om nivån på kolen har sjunkit mer än en uppsättning dvs två kolkorgar (ca 40 cm) så tas plåtarna bort och ugnen fylls på med träkol upp till kranshällarna. Sedan sätts plåtarna tillbaka och tätas igen med lerbruk.

Går allt som det ska kommer vi att ha en väl uppvärmd ugn när det är dags att dra igång blåsbälgarna den 21 juli.

Har ni inte anmält er som hyttdrängar under försöket (21 juli-5 augusti) ännu så är det dags att göra det nu. Ni kan köra bara ett pass på 8 timmar eller varför inte några stycken under 2-3 dagar. Gå in på www.jarnetpalapphyttan.se och gör det nu så får ni vara med om något riktigt intressant (och kul) i sommar. Ni är också välkomna till Lapphyttan nu i helgen (7-8 juli) för att vara med om starten av förvärmningen av masugnen och rostningen av malmen.

Bosse Sundelin





 

Kommentarer
Postat av: Maria

Tack Bosse för att du tar dig tid att skriva här, det är jätteintresseant att få höra dina tankar. Hoppas många tar chansen att lära sig mer om masugnar och äldre järnframställning genom att följa den här bloggen! Hoppas vi alla ses på hyttbacken under järnförsöket.

2007-07-02 @ 23:02:13
URL: http://solkurva.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0