Arbete under Tillvaktningen (2 första veckorna).


Normalt sett så kördes en masugn av den här sorten (Gammal Svensk Masugn) storleksordningen 20-30 veckor i ett sträck. Det tog ca 3 veckor att få upp värmen i schaktet så att produktionen blev maximal. För att öka värmen krävs mer bläster och med mer bläster kan malmmängden ökas. Ökar man dock värmen för fort kommer ugnsinfodringen att ta så pass mycket stryk att körningen kan bli tvungen att avbrytas. Ju långsammare man ökar farten (och värmen) i ugnen desto längre håller ugnen. Det bästa var så att kampanjen begränsades av mängden malm eller träkol och inte att ugnen gick sönder.

I vårat fall så har vi varken träkol eller personal som kan köra masugnen längre än ca 14 dagar, dvs vi kommer att befinna oss i uppvärmningsdelen under hela vår körning. Det är inte så stor skillnad mot vanlig körning utan den stora skillnaden är att vi inte kan köra ugnen med full fart. Även om vi kör hårdare än vad som rekommenderas så kommer vi inte att komma upp i ugnens högsta kapacitet (och så vill vi ju att ugnen ska hålla ihop under dessa två veckor vi kör).

Nedan så har jag punktat upp lite om de arbetsuppgifter som gäller för olika delar av ugnen och lite hur vi kan tänkas agera under försöket. 


Tillvaktning  (Värmningsdygnen dvs de första 3 veckorna)


Denna period handlar mycket om att värma upp ugnsväggarna och stället så mycket att klara full produktion (storleksordningen 8-10 skovlar på vår lilla ugn även om Garnej pratar om att full produktion är 13-15 skovlar malm med en bläster på 11 slag per minut).


Hur ska vi agera under tillvaktningen?


A: Med Malmen

* Öka malmen med 1 skovel (till 3 st) när blästern sätts på och kör så första dygnet (ser allt bra ut gör en ökning med 1 skovel efter ett halvt dygn.

* I princip ska malmen ökas med en skovel per dag men det beror till stor del på hur processen ser ut. Faktorer att ta hänsyn till:
     - Malmens beskaffenhet
     - Blästerns styrka
     - Ugnens beteende
     - Värmen på ugnsväggarna
     - Blåsningens längd (hårdare körning vid kortare kampanjer)


"Inom ett dygn ska en masmästare kunna avgöra läget"



B: Blästern och formans skötsel

* 6 slag per minut i ett halvt dygn sedan ökas farten till 7 slag per minut (ska ökas när mer malm kommer ner i formnivån (dvs när vi får ner de första uppsättningarna med 3 skovlar malm). Det gäller sedan att hålla reda på när nästa malmökning kommer ner till formnivå.

* Anpassa vikterna på bälgarna så att inte luften i bälgen tar slut innan den andra bälgen börjat blåsa luft igen.

* Styr blästern (med formsmetning) rakt in i stället. Tättorna ska vara rätt riktade och lagom avstånd från formöppningen.

     Mängden bläster baseras på :
      - Att hålla godset väl smält och flytande (ej mer)
      - Järnet ska skilja sig från slaggen
      - Ej ta för hårt på ställväggen
      - Ej smälta upp sanden i botten

* Håll forman ren
      - Använd formstokaren regelbundet
      - Formspett och slägga om det krävs.
      - Dra ut eventuell slagg (om det är kallt i ugnen)
      - Nedkommande flisor och slaggklumpar tas ut med formkroken
      - Ansa forman med lera (1:3 lera:sand) "smeta forman med lera"
      - Om dammen/yttre stället är lite kallt så kan forman smetas så att blästern
         styrs lite mot timpeln. Samtidigt kan stybbmängden mellan dammen och
         timpeln minskas något för att styra mer bläster ut den vägen.



C: Arbetet i stället

* Ansa framstället
      - Dra fram kol mellan damm och timpel
      - Täck med torr stybb (blästern ska "tillra" fram både vid timpeln och
        dammen)

* Blästern ska under hela blåsningen lite "låga fram" vid både timpel och damm (över hela ytan). Det kan justeras något enare om timpel eller damm slits hårt (sand/slagg över stybblagret)

* Om kol och stybb tar slut i framstället dras nytt kol ut som sedan stybbas.

* Ha alltid sand (med lite stybb) på dammen


Alla verktyg ska "kara" sand framför sig in i stället. Ny sand ersätter (och värms upp)

* Värm alltid redskapen innan man arbetar i stället. Fuktiga redskap är livsfarliga när man arbetar i smälta!

* Rör inte sanden i botten med redskapen


* Låt eventuell tappad slagg ligga kvar uppe på sanden i närheten av dammen för att förvärma sanden.

Sanden i botten på stället kommer att smälta bort efter de första 3-5 dygnen när temperaturen i ställstenen blivit tillräckligt hög för att klara av smälta utan att gå sönder.

*
Ta inte bort påfruset material från ställväggarna. Låt värmen ta ut sin rätt. Det kommer att släppa efter drygt en vecka. Smält järn hjälper till att rensa väggarna från påkladdningar.

* Ställstenen kommer att mjukna under de första dagarna. Var försiktigt med spettningen under dessa dygn.

* Möt första malmen eller kallt material senare under försöket med spettet och håll det i blästern ett tag för att få den att smälta upp.

* Om det visar sig att slaggen inte vill smälta upp ordentligt så får man dra ut slaggen med slaggkroken    

* Öppna stället (ta bort stybben) så sällan som möjligt eftersom det kyler stället och gör det svårare att få järn och slagg att smälta upp.
      
-----------------------------------------------------------------------------


Det här är några riktlinjer för arbetet kring masugnen under försöket. Vi får gemensamt försöka hitta mer exakt hur man kan tänkas jobba medans försöket pågår. De flesta arbetsmoment ska vi försöka dokumenter med kamera och andra beskrivningar. Jag hoppas det kan bli en bra guide för framtida försök.

Nästa del i masmästaren funderar kommer att handla om hur man bedömer hur processen går och hur masugnen mår. Det är egentligen inte så svårt enligt Garnej. Det gäller bara att studera följande så löser det sig automatiskt:

- Flamman på toppen
- Ugnens ljud
- Masugnskransens färg
- Färg i utslagsbröst
- Hur det ser ut innanför forman
- Slaggen egenskaper
- Järnet egenskaper


Som sagt jag återkommer med mer om ovanstående.

/Bosse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0