Hänt på hyttbacken sedan sist...

Hjälp! Vår masmästare har rymt - eller snarare blivit hemkallad till sin ordinarie arbetsplats för att starta upp en masugn (!). Bosse lämnade Lapphyttan efter en intensiv vecka i söndags - till ställföreträdande har undertecknad utsetts (vem som företräder resten av ugnen vet jag inte!).

Vi som är kvar i Norberg kämpar på med hjälp av tillströmmande hyttdrängar från när och fjärran.
Under söndag eftermiddag slaggade forman igen rejält så att blästern slog tillbaka mot tättorna och stenarnar runt forman.

image34

Till natten slogs blästern av och forman sattes igen med sanduppblandad lera. Stället rensades så långt det gick vid 23-tiden och två rör lades in mot den klump som hängde under forman för om möjligt smälta upp den. Forman öppnades och ugnen fick gå med självdrag. Den slagg som satt innanför blästerhålet mjukades succesivt upp med nedkrokat kol som värmdes av självdraget i forman. Att köra bläster rakt in i slagg kyler bara när det inte kommer till något kol. Självdrag och rensning av den slagg som mjukas upp samt nerkrokning av nytt kol ger ökad värme och utrymme i forman.
Under måndag förmiddag ändrades vinkeln på tättorna genom att knäna på rören mellan bälg och tätta stukades mer samtidigt som bälgnosarna höjdes.
Efter en lyckad rensning av stället då en stor klump under forman lossnade kördes bälgarna igång vid 11-tiden. Det krävdes mycket renhållning i forman för att få in blästerluften i ugnen. Tidvis fungerade varmhållningen av stället som det var tänkt med ett visst utflöde av av bläster genom stybbädden vid utslagshålet.
Vid 14-tiden fick vi stoppa för att skruva fast en av nockarna på hjulaxeln till bälgpumpen. Under tiden pluggades forman med lera.



En rensning vid skiftbytet em/natt gav dåligt resultat - allt hänger kvar uppe runt forman och kommer inte ner i stället! Bälgarna fick fortsätta att gå till på morgonen och då var badet innanför forman över en decimeter högt.
I det läget stoppades blåsningen, forman tätades med lera och ett litet hål togs upp, två rör lades in i utslaget,  ugnen fick gå med självdrag.Återigen kallades på hjälp för att rensa runt forman med syrgaslans.
I väntan på att den utrustningen skulle komma byggdes en förhöjningshuv till masungspipan på 1,3 meter.

Innan jag somnar med datorn som huvudkudde är det bäst att avsluta detta inlägg...

Återkommer med mer hyttinfo inom kort.

Anders Stenberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0